Big Bo

PREACHING THE BLUES

preaching the blues

 

PREACHING THE BLUES

“Preaching The Blues” is een voorstelling in muziek, beeld en verhaal over het ontstaan van de Blues in de Mississippi Delta.

Als geen ander beheerst Bo Brocken (artiestennaam: Big Bo) de vooroorlogse bluesstijlen uit de Mississippi Delta en aangrenzende gebieden. Ruim 30 jaar speelt en vertelt hij al het verhaal over het ontstaan van de Blues, nu gegoten in een prachtig theatraal stuk. Na de succesvolle theatertournee “Trouble Soon Be Over” met Marc Stakenburg en Frédérique Spigt, zet Big Bo zijn muzikale reis voort. In een intieme eenpersoons setting vertelt Bo over het ontstaan van de Blues, gelardeerd met de muziek zoals die te horen was in de jaren van de vroege slavernij tot de trek naar de grote steden in de jaren ’50 in de Verenigde Staten.

In een indrukwekkend decor met originele beelden wordt de bezoeker meegenomen naar de tijd van de katoenpluk door zwarte slaven in het zuiden van de USA en beleeft men de muziek. Met de passie en hartstocht die de Blues zo kenmerkt maar vooral wat het betekende om in een tijd van onderdrukking en ontbering te leven en hoe deze stijl zich ontwikkelde. Hoe het was om langs de Mississippi rivier te reizen, te werken en te overleven. Tijdens de brute slavernij voor de Civil War van 1863 en na de revolutie als vrijgemaakte slaaf, of gedurende de vreselijke Jim Crow laws in de zuidelijke staten. Centraal staat welke rol de muziek hierin heeft gespeeld; Blues werd de nieuwe stroming die begin vorige eeuw ontstond in de Delta. Samen met haar aanverwante stromingen als Gospel, Piedmont en Ragtime maar ook Jazz en uiteindelijk Rock’n’Roll, legde het de basis voor de Popmuziek van vandaag.

Big Bo is een gedreven verteller en muzikant als het gaat om de Blues. Al meer dan 30 jaar speelt en zingt hij deze muziek op wereldwijde podia. Dit verhaal moet worden verteld, de muziek moet blijven leven. Want ook nu nog is de Blues een anker, een verademing als bron van zelfreflectie maar ook een confronterende spiegel in een tijd waarin samenleving en politiek steeds meer polariseren.

Inhoudelijk werd voor deze voorstelling een compleet nieuw stuk en verhaal geschreven. Het verschilt wezenlijk van de twee voorgaande shows, met als belangrijkste kenmerken een stuk verdieping op muzikaal vlak en een persoonlijk, aangrijpend verhaal dat dichtbij de mens staat en de ziel beroert.

Deze luistervoorstelling is geschikt voor zittend publiek in theater, zaal, cafe of huiskamer-achtige settings.

PREACHING THE BLUES bestaat uit 2 sets van ±50 minuten.

De voorstelling is doorlopend te boeken vanaf december 2017.

Er is een CD beschikbaar met audiomateriaal van de voorstelling.

SHOWS:

 

 

TEASER:

CD: PREACHING THE BLUES

Opnamen voor de CD Preaching The Blues, op één vintage BBC Marconi-AXB microphone

Opgenomen op 12 december 2017, Uncle Larson’s Studio, Den Haag.

Terraplane Blues – Robert Johnson

Bo Brocken: Verhaal, verteller, muziek

Vera van Faassen: Productionele leiding, management

BOEKINGEN EN INFORMATIE

B Blue Music Productions – Vera van Faassen

Phone: 06-47406443

Email: bigbobrocken@gmail.com

HISTORIE

HET GEHEIM VAN DOCKERY FARMS

Marc Stakenburg: verhaal, verteller

Bo Brocken: Muziek

In 2015 en 2016 touren ex-radio presentator Marc Stakenburg en Bo Brocken langs een aantal theaters en zalen met de show Het Geheim Van Dockery Farms. Marc vertelt hier het verhaal over het ontstaan van de originele Delta Blues op de plantage van Dockery Farms. Big Bo verzorgt daarbij de muziek.

TROUBLE SOON BE OVER

Marc Stakenburg : verhaal, verteller

Bo Brocken: muziek

Frédérique Spigt: muziek

Begin 2017 gaan Marc Stakenburg en Big Bo op tournee met Frédérique Spigt. In 18 vrijwel uitverkochte theaters vertellen zij het verhaal van een fictieve zwarte familie die een onvoorstelbare reis maakt door het land van de Blues, tot en met het ontstaan van de rock’n’roll.

PREACHING THE BLUES – TOUR

DATE VENUE PLACE TICKETS LINKS
01-10-2017 Cultureel Cafe De Beurs Geldermalsen (NL) Try-out (uitverkocht)  REVIEW
16-02-2018 Rietveld Theater Delft (NL) Free (vol=vol)

(uitverkocht)

PAST DATE
11-03-2018 Cafe Wilhelmina Eindhoven (NL) 7,50 euro PAST DATE
21-10-2018 De Brug Mortsel (B) (uitverkocht) PAST DATE
11-11-2018 Bibliotheek Emmen (NL) (uitverkocht)  PAST DATE
19-01-2019 Speelplaats Baars (NL) t.b.a. RESERVATIONS
21-02-2019 Rietveld Theater Delft (NL) 7,50 euro TICKETS

 

 

Stay up to date!
BIG BO - General information - short biography

BIG BO

Dutch bluesman Bo Brocken (stage name: Big Bo) plays his Blues from the heart and soul. He has been around for quite a while now, touring Europe and the world for almost 30 years, playing his traditional style Blues. Performing as a one-man-band, using a full foot-operated drum set, acoustic and electric guitars, resonator guitars, Cigar Box Guitars and harmonica, he plays traditional blues in Delta, Piedmont, Misissippi Hills and Ragtime style. (Photo: Jos de Jong) Solo: 1987-now: Big Bo: vocals, guitars, harmonica, foot-drums Bands: 1990-1999: Big Bo and Mr. Bas 1998-2008: Slow Blow Fuse 1999-2010: The Mercymen 2000-2002: Bo and Boiré 2016- now: Big Bo and his Voodoo Machine

Read More »