Big Bo

TROUBLE SOON BE OVER

BIG BO - TROUBLE SOON BE OVER

 

DEZE VOORSTELLING IS NIET MEER TE BOEKEN

TROUBLE SOON BE OVER

BIG BO – FREDERIQUE SPIGT – MARC STAKENBURG

Een fascinerend theaterstuk over het ontstaan van de Blues en onze hedendaagse popmuziek.

“Omdat zijn eigenaar Robertson heette, was dat vanaf de dag dat hij was verkocht ook zijn naam geworden, Boy Robertson heette hij nu. Vanaf de slavenmarkt in Natchez had hij met nog vijf verkochte mannen achter het paard aangerend van Boss Robertson. Na een half uur waren ze aangekomen bij een hut midden op de katoenvelden… Hier begon zijn nieuwe leven, ver van huis.”

Zo begint het verhaal van de familie Robertson, een arme zwarte familie die als slaven werden meegevoerd op een gevaarlijke zeereis vanuit Afrika, verkocht werden op de slavenmarkten in de zuidelijke staten van de USA en tewerk werden gesteld op de katoenplantages. Het was in deze tijd; zo rond de vorige eeuwwisseling dat er een broeierige mix van nieuwe culturen ontstond. In de katoenvelden van de Mississippi Delta werden werkliederen gezongen om het werk enigszins te verzachten, op zondagen werd er gezongen in de kerk. Aangezien de zwarte slaven geen trommels en andere “eigen” instrumenten mochten gebruiken, speelde de gitaar, banjo, ukelele en natuurlijk de mondharmonica een grote rol in de muziek. Rond 1903 ontstond er een fascinerend nieuw geluid; getekend door het zware werk, en doordrenkt van grote passie voor het leven van alledag; The Blues. Het ontstaan van The Blues zou later van cruciaal belang blijken voor de ontwikkeling van de Jazz, Rock’n’Roll, Soul en uiteindelijk onze hedendaagse Popmuziek.

In “Trouble Soon Be Over” wordt dit adembenemende verhaal verteld, wanneer de zwarte familie op hun onvoorstelbare reis door de zuidelijke staten van Noord-Amerika trekt en in aanraking komt met de nieuwe muziek en cultuur.

Deze reizende theatershow illustreert door middel van een passend decor, authentiek beeldmateriaal en natuurlijk de muziek, het leven op de velden en in steden zoals Clarksdale en Vicksburg Mississippi.

Het verhaal wordt verteld door ex-KRO Radiopresentator Marc Stakenburg. De muziek wordt live ten gehore gebracht door twee specialisten op het gebied van Mississippi Delta Blues en andere vooroorlogse stijlen: Fréderique Spigt en Big Bo.

Het is dit ongelofelijke verhaal dat verteld moet worden, de muziek die gehoord moet worden en moet blijven bewaard en gekoesterd tot in verdere generaties. Het is het verhaal waaruit we lering kunnen trekken, te beseffen waar en hoe onze rijke muzikale cultuur haar basis vond. Een voorstelling met een verhaal dat ons laat zien dat er hoop blijft bestaan, waar je door je tranen heen kunt lachen, zelfs tijdens de meest bizarre en ontzagwekkende situaties waarin een mens zich kan bevinden.

Verteller en schrijver: Marc Stakenburg

Muziek: Fréderique Spigt en (Big) Bo Brocken

Ondersteuning: Dutch Blues Foundation

Productionele leiding: Vera van Faassen

Geluidstechniek: Onno de Visser

Licht: Joan van Loon

Deze voorstelling is niet meer te boeken. Voor info over nieuwe initiatieven: bigbobrocken@gmail.com

TROUBLE SOON BE OVER

TOURDATES – “TROUBLE SOON BE OVER” – 2017

 

DATE:

TIME:

LOCATION:

CITY:

TICKETS:

 11-01  20:30  Theater Walhalla (kantine) UITVERKOCHT
 Rotterdam (NL) WEBSITE
 13-01 20:30 Diekhuus Cult. Centrum UITVERKOCHT
 Middelharnis (NL) WEBSITE
 14-01  20:30  Theaters Tilburg UITVERKOCHT
 Tilburg (NL) WEBSITE
 21-01 20:15  De Vereeniging UITVERKOCHT
 Nijmegen (NL)  WEBSITE
 27-01  20:30  De Hoogte UITVERKOCHT
 Winsum (NL)
WEBSITE
 28-01  20:00  Rietveld Theater UITVERKOCHT  Delft WEBSITE
 04-02  20:30  De Goudse Schouwburg
 Gouda (NL)
WEBSITE
 05-02 14:00
 Tien Gemeten UITVERKOCHT
 Zuid-Beijerland (NL)
WEBSITE
 11-02  20:15  Podium Onder De Toren UITVERKOCHT
 Schermer (NL)
WEBSITE
 16-02  20:00  Cult. Cafe De Amer UITVERKOCHT
 Amen (NL) WEBSITE
 25-02  20:30  Stadsschouwburg De Kleine Willem
 Enschede (NL)
WEBSITE
 04-03 20:30  Calypso Theater (Blues In Wijk) UITVERKOCHT
 Wijk Bij Duurstede (NL)
WEBSITE
 11-03  20:15  Theater de Tamboer  Hoogeveen (NL) WEBSITE
 14-03  20:15  De Kleine Komedie  Amsterdam (NL) WEBSITE
 18-03  20:30  Podium Hoge Woerd  De Meern (NL) WEBSITE
 31-03  20:15  Theater De Lievekamp  Oss (NL) WEBSITE
 07-04  20:30  Theater Koningshof  Maassluis (NL) WEBSITE

 

FOLLOW THE OFFICIAL BLOG HEREBLOG

 

 

tsbo-flyer1 tsbo-flyer2

Stay up to date!
BIG BO - General information - short biography

BIG BO

Dutch bluesman Bo Brocken (stage name: Big Bo) plays his Blues from the heart and soul. He has been around for quite a while now, touring Europe and the world for almost 30 years, playing his traditional style Blues. Performing as a one-man-band, using a full foot-operated drum set, acoustic and electric guitars, resonator guitars, Cigar Box Guitars and harmonica, he plays traditional blues in Delta, Piedmont, Misissippi Hills and Ragtime style. (Photo: Jos de Jong) Solo: 1987-now: Big Bo: vocals, guitars, harmonica, foot-drums Bands: 1990-1999: Big Bo and Mr. Bas 1998-2008: Slow Blow Fuse 1999-2010: The Mercymen 2000-2002: Bo and Boiré 2016- now: Big Bo and his Voodoo Machine

Read More »